Strikkeprøver, strikkefasthed & intro til udregninger


Hen over sommeren kører jeg en serie hvor jeg vil gennemgå forskellige teknikker til at tilpasse en strikkeopskrift, fra simple udregninger til idéudvikling og forskellige garntyper. Jeg håber du vil tage godt imod den, og skriv endelig hvis du har spørgsmål eller forslag til emner som jeg skal komme ind over. 

I dag starter vi med noget helt grundlæggende: strikkeprøver og strikkefasthed🎉



En strikkeprøve kan have flere funktioner, det helt praktiske er at sikre sig at man ender med en færdig trøje som passer. Den kan også bruges hvis man vil lave ændringer i designet, og dermed skal udregne andre ærmer eller lign. Derudover kan den bruges i idéprocessen, både til at bestemme farve eller farvekombinationer, men også hvis du vil sætte et mønster på din trøje. Strikkeprøven er dermed en måde at teste sine idéer på. 




Du måler strikkefastheden ved at tælle hvor mange masker du har på 10 cm. 



Eksempel:
10 cm. = 13 masker. 

Hvis du skal bruge dette til at udregninger skal du have antal masker pr. 1 cm. og det ser derfor sådan her ud: 

1 cm. = 1,3 masker.

Hvis du strikker en trøje nedefra og op og vil ændre ærmets bredde til 22 cm. i omkreds om håndleddet ser regnestykket sådan her ud: 

22 cm.*1,3 masker = 28 masker. 

Her skal du være opmærksom på at dit nye antal masker passer med dit mønster, så hvis du strikker enkelt rib i kanten skal du have et lige antal masker. 

Du skal desuden være opmærksom på at du skal tage færre masker ud end i opskriften så  du får det rette antal masker når krop og ærmer samles. På tegningen nedenfor kan du se et fuldt eksempel på udregningen af et ærme. 










Kommentarer